Årets tal vid Pelle Molins sten 2017.


Lördag den 8 juli gick det traditionsenliga Talet vid stenen av stapeln framför Pelle Molins minnessten i Tjäll, Sollefteå. Författaren Pelle Molin, föddes i Tjäll just denna dag 1864. Han verkade även som konstnär, med känsligt återgivna naturmotiv, av framförallt forsar och vattenfall.

Årets talare var Gullik Dahlstedt, släktforskare och arkitekt, som i sitt tal bjöd på en lärd odyssé i ämnet tidiga medeltida bebyggelser, personnamn och släkter under kolonisationen av Ångermanland och Västerbotten.

Talet vid stenen har anordnats sedan 1984, i år var det alltså 34:e gången i rad som evenemanget ägde rum.  Sollefteå Hembygdsförening arrangerade under många år Talet vid  Stenen, men för 10 år sedan tog det då nybildade Pelle Molin-sällskapet över. Pelle Molin-sällskapet, som i år firar sitt tioårsjubileum, anordnar varje år Talet vid stenen och delar vid samma tillfälle ut ett stipendium till någon person som verkat i Pelle Molins anda och lyft fram vår norra landsända.

Årets stipendiat var Lina Melander, mångsidig sångerska, som tilldelades stipendiet med motiveringen: ”En röstkonstnär med stor bredd, som med sitt musicerande ofta glädjer sin tidigare hembygd med genuina tolkningar i skilda genrer”. Hon framförde även några sånger, bland andra Barbro Hörbergs ”Med ögon känsliga för grönt” och George Gershwins ”Summertime”.
Arrangemanget avrundades som brukligt med allsång av Ångermanlandssången samt fika vid Ångermanälvens strand med en hänförande utsikt.
Cirka 60 personer deltog.

/Birgitta/Jenny