Lina Melander 2017 års mottagare av Pelle Molinstipendium


Pelle Molinsällskapet har beslutat att tilldela Lina Melander 2017 års Pelle Molin-stipendium.
Lina är född och uppväxt i Multrå Sollefteå. Hon började tidigt sin sångkarriär i Multrå församlings barnkör Do Re Mi. Lina var tidigt målinriktad i sitt musikintresse. Det gjorde att hon efter högstadiet sökte in på musikgymnasiet i Härnösand. Där upptäckte hon jazzen. Nästa steg blev att söka till jazzlinjen vid Birka Folkhögskola i Östersund. Lina har stor bredd i sitt musicerande. Countryn är en annan av hennes passioner. Hon fick utveckla denna sida vid tre års studier vid musikhögskolan i Örebro och två avslutande år i Göteborg.
Lina är också utbildad sångpedagog. Hon vill inte fastna i ett bestämt fack, utan vill pröva olika genrer inom musiken. Därför vill hon inte kalla sig jazzsångerska utan enbart sångerska. Efter sina examina fick hon tjänst som musikpedagog vid Masthuggskyrkan i Göteborg. Där har hon lett körer och hållit i konsertverksamhet under flera år.
Lina brinner också för mångkulturen och har varit aktiv i Musiker mot rasism.  För Lina var det också naturligt att engagera sig i kampen för bibehållandet av BB vid Sollefteå sjukhus. Hon höll ett tal vid en stödmanifestation i Göteborg.
Lina har under åren hållit kontakten med Sollefteå och återvänder ofta och musicerar i olika konstellationer. Sollefteåborna kommer även framöver att få glädjas över Linas sångglädje. Varje sommar brukar hon medverka vid Trollskoj och Nipyran. Sedan 2003 är det en fast tradition, att Lina ger en mycket uppskattad konsert i Multrå kyrka, Jazz i midsommarnatten.
Stipendiet utdelas den 8 juli i samband med Talet vid Pelle Molins minnessten i Tjäll.