2016 års ”Talet vid stenen” var välbesökt.

Publiken
Omkring 90 personer kom denna trevliga kväll.

Talet vid Pelle Molins minnessten i Tjäll har hållits årligen sedan 1984.  Vädret har under åren varit skiftande. Ett år var det hällregn. Då fick vi tränga ihop oss hemma hos Ingrid Fagerström, som generöst öppnade sitt hem för deltagarna. Förra året upplät Johan Ekman sin ”höskulle” som möteslokal, eftersom ”vädrets makter var på dåligt humör”.  I år var det, enligt prognoserna, risk för regn. Tack och lov, blev i stället en skön sommarkväll vid minnesstenen.

Martin Fahlen
Kvällens talare var Martin Fahlén, avlägsen släkting till Pelle Molin som författare och konstnär.  Han höll ett mycket initierat och välformulerat tal som både tog upp Pelle Molins gärning som både målare och författare. Han är ju mest känd för sina skriftliga alster. Hans mest kända bok är ”ÅDALENS POESI”, med förord av Gustaf af Geijerstam. Talaren avtackades av vice ordföranden Mariann Hedman som också överlämnade blommor.

Ingemar o Björna Holmer
För uppskattad underhållning under kvällen svarade trumpetarna Ingemar och Björn Holmer från Skadom.

Mats Jonsson
Årets stipendiat var Mats Jonsson, serieskapare, redaktör och författare, uppväxt i Ådalen men nu boende i Stockholm. Han höll ett både humoristiskt och välformulerat tal. Mats

berättar om det serieprojekt, kallat ”Nya Norrland”, som han just nu arbetar med.  Det handlar om det långsamma förfall som sker mellan stad och landsbygd. Städerna växer medan landsbygden utarmas. Mats Jonsson. tilldelades årets stipendium på 5 000 kr och diplom samt blommor. Överlämnare av utmärkelserna var kulturnämnden ordförande Mikael Sjölund och PM-sällskapets ordförande.

Björn Holmer
Som avslutning spelade Björn Holmer en låt på sin näverlur. Många applåder utlöste framförandet.
/Bengt Sanström