Årets talare 2016

Årets talare vid stenen är Martin Fahlén, som är en konstintresserad pensionerad läkare, forskare och författare född 1940. Han är docent inom invärtes medicin och med brett naturintresse har han författat böcker och skrifter inom medicin, konst och geologi. Inom vården är han mest känd för att ha utvecklat datasystem för att öka säkerheten vid medicinering. Han är sonson till Hugo Fahlén, som föddes på Tjäll gård och var Pelle Molins granne, lekkamrat och vän. Martin kommer att berätta om sina tidiga minnen av Molins konst vid besök hos sin farmor Anna Fahlén på Hullsta gård i Sollefteå. Han redovisar hur man kan kombinera Molins texter med hans måleri för att kunna följa konstnären Molin så tätt som möjligt i spåren. Vidare ger han inblick i forsmåleriets historia där Molins målningar ingår och kan belysas ytterligare. Talet kommer dessutom att bryta mot en tystnadsplikt efter 122 år.