2014 års Pelle Molin-stipendium till Katarina Östholm!

”Med outsinligt engagemang möter hon människor och företeelser längs Ådalen. Med alla sinnen öppna lyckas hon förmedla en direkt närvarokänsla. Flyhänt och i förbifarten fångar hon de viktiga detaljerna och tecknar miljöer och porträtt med lätta penseldrag som gör texterna levande och angelägna.

Vid det av många förbisedda kan hon stanna till och låta en lång vindlande berättelse utspela sig. Som kulturrecensent tar hon läsaren med in i konsten och musiken och sin egen lyriska upplevelse.

I reportagen är hon åskådaren, den registrerande flugan på väggen, medan hon i krönikorna tar ut svängarna och låter sina filosofiska betraktelser få fritt spelrum. Som tyckare räds hon inte att utdela skarpa omdömen kring samtidsfenomenen, ofta med flaggan hissad för det äkta och eviga och kanske en hänvisning till någon tänkare ur hennes litterära fatabur.

Katarina Östholms utflykter i Ådalens vardag utgör en väl avvägd blandning av fakta och poesi. Vi är många som väntar på hennes första bok.”

Katarina Östholm, journalist på Tidningen Ångermanland, får 2014 års Pelle Molin-stipendium i samband med Talet vid stenen, firandet av författaren och konstnärens födelsedag den 8 juli.